Rent vatten till tibetanska munkar i exil

Av Tendrel

Projektet nådde inte utsatt mål.

/var/www/clients/client7/web56/web/wp-content/uploads/2013/08/DSC_0533.jpg
 • 50 SEK

  Kickat av 50000 SEK

 • 0% Kickat
 • 1

  Kickare

 • 0

  Dagar kvar

Minst 50000 SEK måste vara kickat för att Kickstarten ska kunna genomföras. Om inte utsatt mål är nått innan 2013/11/21 kommer godkänt belopp inte dras från ert konto.

Dela denna Kickstart:

Vi, ideella föreningen Tendrel, strävar efter fortlevnaden för de Tibetansk-buddhistiska traditionerna – i exil. 

Den unika Tibetanska klosterkulturen är grogrund för många unika buddhistiska skolor, som utan vårt ekonomiska stöd kan riskera att dö ut.

NU drar vi igång en insamling för att ge exilmunkarna i Ngari Khangtsen SOLVATTEN – rent, drickbart vatten.  

Ngari Khangtsen är en del av det stora klostret Sera Jey i flyktinglägret Bylakuppe, södra Indien.  Ngari Khangsten har ungefär 200 munkar mellan 6 och 85 år.  Solvatten är en SVENSK uppfinning, som är mycket hållbar och enkel att förstå, som framgångrikt sponsras i Afrika av bl.a. svenska kyrkan.

entrance


I gamla tider, i Tibet, stödde hela samhällen de unga munkar och nunnor som fick möjligheten att studera bakom klostermurarna. Idag flyr de blivande munkarna och nunnorna ofta redan som barn, från sina hemtrakter för att få tillgång till  den  skolning utan politiska pekpinnar som erbjuds vid de stora klosterskolorna i exil i Indien och Nepal. Men väl där saknar de det ekonomiska stöd som nära släktingar under sekler gett tidigare generationer på andra sidan Himalaya-massivet.  I Sera Jey klostret finns det över 6000 munkar organiserade i sk. Khangtsens eller ”nationer”.

I klostret lär sig barnen från 6 års ålder Tibetanska, buddhistisk filosofi och västerländska ämnen. Om de sedan vill studera vidare, kan de ta en Geshe-examen, som motsvarar en doktorstitel i buddhistisk filosofi – den utbildningen tar ytterligare 12 år. Därefter kan de bli högt skattade lärare,  arbeta under Dalai Lama,  eller göra gästbesök i väst och lära ut de metoder som ligger till grund för många västerländska fenomen som mindfulness, meditation mm.

IMG_1330


Ngari Khangtsen har  med hjälp av sponsorer byggt nya ”dormitories” på land donerat av indiska staten och har grävt en brunn, men vattnet är inte drickbart. Detta kan SOLVATTEN ställa till rätta! Utan rent vatten = sjukdom, och ingen skolning.

Om du går in på vår hemsida www.tendrel.se eller på facebook https://www.facebook.com/tendrelorganisation kan du läsa mer om projektet.  Vill du veta mer om Ngari Khangtsen, gå in på hemsidan som vi skapat åt dem : http://serajeyngari.org.  Solvatten hittar du på http://www.solvatten.se.

Vi ska samla ihop 72 enheter som kostar ungefär 1200 SEK per styck inkl. transport till Indien.  Det är ungefär 180 USD eller EUR 136, GBP 116.  Vårt första mål är att få ihop 50 000 SEK.

image001

Kommentera

 1. Per Löfgren
  50 SEK